Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Priprava na carski rez

Carski rez je porod, ki ima svoje posebnosti. Posebnosti ima tudi okrevanje po njem.

V idealnem svetu se na (načrtovani) carski rez pripraviš že v nosečnosti in s tem izboljšaš možnosti za zgodnjo rehabilitacijo. V manj idealnem, a še vedno dobrem, se po porodu obrneš na fizioterapevtko medeničnega dna.

Včasih je carski rez porod, ki ga izbere ženska sama. Takrat govorimo o dogovorjenem carskem rezu. V teh primerih, ne glede na razlog carskega reza, je priprava nanj zelo logična in z vidika okrevanja zelo zaželena izbira.

Priprava na carski rez ti omogoča, da:
1/ tvoje telo napolniš z zalogami, iz katerih bo črpalo v času okrevanja,
2/ tvoje telo pripraviš na izzive poporodnega okrevanja, da bo le-to lažje in
3/ se naučiš gibov in izbir, ki jih boš po porodu potrebovala.

Z vsem tem ti bo tvoje poporodno telo bolj domače, njegove nove zahteve vnaprej znane, s tem okrevanje lažje ter uspešnejše.

Paket priprava na carski rez vsebuje 3 obravnave in dva spletna posveta. Prvi spletni posvet in dve obravnavi imava v času nosečnosti, po porodu imava spletni posvet in poporodni pregled.

Prva obravnava je FizioMama nosečniška obravnava, kjer se posvetiva tvoji drži, gibanju in vsakodnevnim opravilom. Izbereva zate primerne vaje in spregovoriva o tvojih pričakovanjih glede carskega reza.

V drugi obravnavi greva skozi prilagoditve gibanja, ki jih boš potrebovala po porodu, napotke glede bivanja v porodnišnici in prvih dni po odhodu domov. Naučim te vaj, ki jih lahko delaš takoj od prvega dneva in ti povem, na kaj po porodu glede telesa in gibanja biti pozorna. Ko prideš domov se dogovoriva za spletni posvet, da v tem najranljivejšem času nisi sama. Da potrebnih informacij in odgovorov ne iščeš po spletu, ampak jih rešuješ s fizioterapevtko, ki pozna tebe in tvoje telo. Takrat se dogovoriva, ali potrebuješ zgodnji fizioterapevtski poporodni obisk. Če vse poteka kot dogovorjeno, se vidiva po ginekološkem pregledu na poporodnem pregledu.

Kaj pa v primeru, ko te carski rez preseneti?

Urgentni carski rez je porod, ki rešuje življenja. Takrat je osebna situacija ženske zelo pomembna. Če si po carskem rezu in nimaš svoje fizioterapevtke medeničnega dna, je dobro, da jo poiščeš. Če bereš te vrstice, lepo vabljena pod moje peruti.

Če si še noseča, z močno preferenco vaginalnega poroda, ti svetujem, da se seznaniš s 3 napotki za nosečnico in s ponudbo za nosečnico. S pripravo na iztis povečaš svojo telesno pripravljenost in telesno zavedanje, da boš s porodnim procesom kar se da dobro sodelovala. V nosečniški obravnavi in pri pripravi na iztis iz paketa za nosečnico svetujem tudi glede bivanja v porodnišnici, zato boš preskrbljena, tudi v primeru, če se carski rez izkaže za potreben.

Poporodni pregled v paketu za nosečnico je dopolnitev nosečniške obravnave in se lahko razlikuje glede na tip poroda in preference ali potrebe vsake ženske. Po porodu z carskim rezom, pri odsotnosti bolečin in sprememb v predelu medeničnega dna damo v poporodnem pregledu prednost obravnavi trebuha in brazgotine ter telesne integracije. Če se izkaže za potrebno nato obravnavo nadaljujemo po načelih telesnega jaza z obravnavo telesnih sistemov. S tem podpiramo celjenje, funkcionalnost trebušne stene in brazgotine ter telesno integracijo. Odkrij srečo v telesu, ki ga imaš.

Z veseljem ti pomagam. Naj ti uspe!

Poporodni pregled | Poporodni paket | Ponudba za nosečnice | Priprava na CR