Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

3 napotki za nosečnico

Želela bi, da je poškodb presredka čim manj. A če se že pojavijo, bi raje želela večkrat obravnavati žensko “za brezveze”, kot čez čas slišati, da ni pravočasno našla ustrezne pomoči.

Na spodnji sliki so prikazane poškodbe zadnjega dela spolovila, torej področja presredka. Večina poškodb se zgodi prav tam. A poškodbe kot posledica vaginalnega iztisa se lahko pojavijo kjerkoli po poteku porodne poti: višje v nožnici, ob ščegetavčku, v predelu sramnih ustnic ali sečnice…

Poškodbe porodne poti pogosto močno poslabšajo kakovost življenja mame in pogosto negativno vplivajo na njeno doživljanje poroda in prvih tednov z novorojenčkom. Težava je včasih tudi v tem, da se posledice celo majhnih poškodb in njihove oskrbe pokažejo šele čez čas, najpogosteje kot bolečina ali zategovanje pri spolnih odnosih oz. kot spremenjen občutek v nožnici. Včasih ženska sliši, da “vse izgleda v redu”, sama pa čuti neprijetnost, ki njeno stisko še dodatno poveča. Poškodbe porodne poti prispevajo tudi k neoptimalnemu delovanju medeničnega dna, ki na dolgi rok vodi v uhajanje urina, kronične medenične bolečine, težave s popolnim praznjenjem pri odvajanju blata in podobno.

Na srečo so poškodbe višjih stopenj redke. Priprava na iztis in fizioterapevtska obravnava medeničnega dna v nosečnosti pomagata pojavnost poškodb zmanjšati oz. zmanjšati njihovo obsežnost.

Posledice poroda se lahko pokažejo šele mesece in leta po njem. Razen, če ti zagrenijo življenje takoj… Pogoste težave, ki jih povezujemo s porodom, zlasti vaginalnim, so: prolaps, inkontinenca, bolečine v spolnosti in ostale pelvične bolečine, zlasti kronične ter še kaj, recimo spremenjen občutek v spolnosti.

Ne, ni vse našteto davek na nosečnost in porod.

Ni ti potrebno naštetega, in še česa, sprejeti kot “normalne tegobe poporodnega obdobja ali materinstva”. Pomoč obstaja, več nivojev nje.

Preprečevanje poškodb presredka med porodom je tema, iz katere sem pred skoraj 10 leti diplomirala. Ne, ne gre za mojo osebno zgodbo, čeprav bi želela, da bi se takrat lahko zanesla na moje zdajšnje znanje. Nekaj osebnih zgodb mojih strank in pacientk pa je profitiralo ob mojih napotkih, to je res. Preprečevanje poškodb presredka med porodom je naslov moje diplome, s katero sem diplomirala na zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in moje ponudbe za nosečnice.

Že danes ti lahko ponudim 3 napotke za nosečnico, ki jih prejmeš v svoj elektronski nabiralnik. Skupaj s ponudbo za nosečnico ti bodo pomagali v pripravi na iztis, ki bo kar se da varovalen za tvoje medenično dno.

Si noseča in želiš prejeti 3 FizioMama napotke za nosečnico? Izpolni to prijavnico:

Od napotkov boš imela največ koristi, če se z njimi seznaniš okoli 24. tedna nosečnosti in razmisliš o tem, kako jih prenesti v prakso. Pri tem ti z veseljem, znanjem, izkušenostjo in predanostjo pomagam.

Naj ti uspe!

FizioMama paket za nosečnice | Priprava na iztis | Poporodni pregled