Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Poporodni paket

Z drugimi besedami: poporodni telesni jaz.

Ni skrivnost, da se večina žensk po porodu sooča s takimi ali drugačnimi spremembami oz. izzivi. Naj bo to občasno uhajanje urina, pritisk v nožnici med hojo ali daljšem nošenju otroka, bolečina v predelu brazgotine spolovila in podobno. Dodatno je tukaj pogosto spremenjeni izgled spolovila, ki ga gugl opisuje s strašljivimi besedami in zgodbami. Ter spolnost, ki vse prepogosto ni tako doživeta kot pred porodom.

Opisane spremembe se lahko zgodijo vsem in vsaki ženski. Carski rez ni varovalo pred nobeno izmed njih. Pogosto pa prinese dodatne izzive: izgled trebuha, diastazo, zmanjšan občutek v predelu brazgotine ali bolečine pri telesni dejavnosti, ki jo ženska obožuje.

Pred obravnavo Telesni jaz – paket si nisem predstavljala, da na medenično dno vpliva toliko sil iz drugih mišičnih skupin v telesu.
Obravnava je odkrila in odpravila težave na drugih telesnih področjih, ne samo na medeničnem dnu. Pri meni konkretno je odkrila izvor nepravilne drže in zmanjšala bolečino v desni nogi in kolku – popolnoma nepričakovan rezultat.
Obravnavo bi priporočila vsaki ženski, tudi če je od poroda minilo že nekaj let. Prav vsak element obravnave mi je prinesel dragocen uvid v svoj odnos do telesa.
” – J. B.

FizioMama imam od marca 2023 v ponudbi razširjeni pregled za ženske, ki se imenuje poporodni pregled. Je dobra izbira kot tvoj prvi korak, ko po porodu želiš vedeti, pri čem si. Ko ne želiš ugibati in skakati od ene vaje k drugi. Ko ne želiš poizkusiti vseh alternativnih tehnik. Ko ne želiš si zatiskati oči, da je vse, kar opažaš normalno.

Poporodni paket FizioMama je naložba v tvoje poporodno telo.
Je paket 4 obravnav in vsebuje: obravnavo telesa (drža in gibanje), obravnavo trebušne stene (visceralna manipulacija abdomna in vaje), pregled medeničnega dna in tretma Povej mi svojo zgodbo.

Obravnava telesa: Kaj potrebuje tvoje telo in kako mu lahko ponudiš pomoč

Testirajva, ne ugibajva. Poglejva, kako se giblješ. Oceniva, kje tvoje telo kaže, da potrebuje pomoč. Najdiva tvoje močne točke in sisteme, pomagajva tistim, ki to potrebujejo. Vsakodnevno (ali se tega zavedaš, ali ne) delaš počepe, trebušnjake in imaš neskončno priložnosti za vadbo medeničnega dna.*
Ali veš, da z majhnimi prilagoditvami lahko dosežeš, da se na konec dneva ne boš potrebovala počutiti krivo, ker ne uspeš oddelati spletnega vadbenega dnevnika? Hkrati boš pomagala telesu, da se giblje lažje, varovalno. In sebi, da svoje telo razumeš in mu pomagaš.
*Ne, ne keglove. Te pridejo po pregledu medeničnega dna.

Obravnava trebuha: Diastaza je tvoj najmanjši problem

Ali veš, da je razmik mišic, ki ga imenujemo diastaza, fiziološka prilagoditev na nosečnost? Dokler ni prekomeren in/ali ne vpliva na koordinacijo delovanja mišic trebušne stene, ni prvi problem, ki ga imaš. Uspeš trebuh popolnoma sprostiti? Delujejo tvoje trebušne mišice koordinirano? Je tvoj trebuh zanesljiv sodelavec tvoje hrbtenice in medeničnega dna? So organi trebušne votline našli svoje najboljše mesto? Kaj pa zavestni vdih in izdih? Ta obravnava te poveže s centrom telesa, pokaže razsežnosti povezav med telesnimi sistemi in ti pomaga, da je tvoj trebuh vir tvoje moči.

Pregled mišic medeničnega dna: Zgodnja rehabilitacija in jasni napotki, kaj zdaj

Porod ni konec izzivov za tvoje medenično dno. Porod je le korak v rehabilitaciji medeničnega dna. Zato je poporodni fizioterapevtski pregled medeničnega dna za vsako žensko s strokovnega vidika ključen. Vem, velikokrat mislimo, da je poporodni ginekološki pregled tisti, ki pokrije vse potrebno, ker smo tako navajene. A FizioMama poporodni pregled je POPOLNOMA drugačen pregled kot ginekološki. Odgovoriva na vprašanje: Kaj potrebujejo tvoje mišice medeničnega dna. (In kako jih povezati s tvojim ostalim telesom.)

Povej mi svojo zgodbo: Telesni jezik ljubezni oz. integracija tega, kdo si

Veš, tudi, ko imaš najboljše namene, če ne govoriš jezika, ki ga govori sogovornik, ne dosežeš take usklajenosti in učinkovitosti, kot če se lahko sporazumevata brez ovir. Tvoje telo govori in pogosto njegov jezik za nas ni razumljiv. Še pogosteje pa ga razumemo narobe. Zato je tretma Povej mi svojo zgodbo tvoj čas, da prisluhneš. In z navdušenjem odkriješ, koliko hvaležnosti je v tebi za tvoje čudovito telo.

Ne čakaj, da telo spregovori v jeziku, ki ga zanesljivo dojameš – z bolečino. Prisluhni mu sedaj.

Se soočaš z vztrajno bolečino po carskim rezu? Preberi blog: Bolečina po CR – do kdaj?

Zakaj v poplavi ponudb izbrati prav to?

Zato, ker deluje. Zato, ker vsaka investicija vase je naložba. Zato, ker raje vlagaš vase za “vsak slučaj”, kot da si očitaš, da “nisi vedela”. Zato, da veš, da nisi sama. Da pomoč obstaja. Ne glede na tvojo poporodno izkušnjo.

Opisana ponudba je osnova poporodne fizioterapevtske preventive. Pokaže morebitna odstopanja in potrebe po dodatnih obravnavah. V tem primeru ti svetujem, kako najbolj učinkovito vijugati skozi iskanje informacij in obravnave ter obravnavo „na napotnico“ po potrebi obogatiti z dodatnimi metodami ali tehnikami.

Dodatno ti ta paket nudi pomoč, ki ti pokaže, da je vse, kar potrebuješ že v tebi. Da je najboljše telo ravno to, v katerem živiš. In da je ravno tvoja zgodba, tvoja izkušnja, vir tvoje moči. Ne glede na to, iz kje izhajaš, ne glede na tvojo telesno zgodbo.

Več o poporodnem paketu | Poporodni pregled

Tretma Povej mi svojo zgodbo je bil zame popolno presenečenje.
Ni klasična fizioterapija, kot sem pričakovala, gre bolj za vodeno odkrivanje, kako svoje lastno delo dojemam, kje čutim blokade in do kod sega moje zavedanje. Obravnava, ki sem jo potrebovala, ne da bi vedela, da obstaja.
Drža in gibanje: Pri obravnavi sem dobila veliko napotkov in preprostih vaj za bolj pravilno vsakodnevno gibanje. Bolečine in občutki, s katerimi si prej nisem znala pomagati, so dobili smiselno razlago. Trebušna stena: Hvaležna za manualno in viseralno terapijo, ki mi pomaga pri boljši drži in lažjem premikanju. Nobena količina vaj ne bi imela tako globokega in trajnega učinka. Medenično dno: Varnost in v strokovnost. Anna je nežna, uvidevna in profesionalna. Sedaj sem opremljena s praktično izkušnjo, kako pravilno izvesti Keglove vaje in z možnostjo odločanja, kam se obrniti v primeru težav.” – J. B.