Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Lubrikanti

Lubrikante v glavnem delimo po njihovi osnovi na:
1/ vodne
2/ oljne
3/ silikonske.

Izbira osnovnega lubrikanta je pogojena predvsem z namenom uporabe in stanjem tkiv (tudi tkiv moškega!), na katera lubrikant nanašamo.

Uporaba lubkrikanta je lahko neodvisna od spolnosti, saj ga lahko uporabljamo kot sredstvo za pomoč pri samoobravnavi težav z medeničnim dnom, ali – kot v primeru preparata za vlaženje – za nego.

Pri uporabi silikonskih pripomočkov in lateksovih kondomov se odsvetuje uporabo oljnih in silikonskih lubrikantov. Prav tako vpliv teh tipov lubrinantov ni znan na uporabo s kondomi iz medicinskega poliuretana oz. ovčjega čreva.

Sestavine lubrikantov so pomembne in moramo pogledati dlje kot zgolj na ‘naravni izvor’ sestavin. Določene naravne sestavine ne sodijo v nožnico, recimo sladkorji in alkoholi. V praksi opažam, da določene ‘varne’ in ‘zdravilne’ sestavine (najpogosteje aloe vera, ginseng) lahko povzročajo alergijske in preobčutljivostne reakcije, če so sestavni del lubrikanta.

Lubrikante lahko po potrebi kombiniramo (najprej uporaba oljnega in nato še vodnega lubrikanta), da dobimo želeni učinek oz. kadar potrebujemo več občutka spolzkosti pri penetraciji. Pametno je ‘mešati’ (torej uporabljati hkrati) lubrikante ene znamke, saj se te običajno dopolnjujejo.

Za oskrbo in zdravje nožnice in spolovila, poleg lubrikantov, lahko uporabljamo tudi vlažilne preparate za nožnico, z angleškim imenom vaginal moisturiser. So odlična izbira pri vseh kroničnih stanjih, ki vplivajo na sluznico spolovila, kot so: lichen in sorodne bolezni, menopavza, poporodna atrofija sluznice, stanja po obsevanjih in kemoterapiji. Pri izbiri teh preparatov je skrb za ustrezno sestavo še bolj pomembna kot pri lubrikantih. Pri navedenih stanjih je uporaba varnega lubrikanta za spolnost še posebej priporočljiva.

Tudi raba pripomočkov, zlasti pesarjev (kot je recimo IncoLite), je razlog za izbiro varnega in učinkovitega načina oskrbe nožnice (torej lubrikant in po potrebi tudi vlažilni preparat). Lubrikante uporabljam pri notranjih pregledih medeničnega dna.

Oljni lubrikant lahko uporabimo kot pomoč pri odvajanju blata, še posebej po porodu, ob pojavu hemoriodov in analnih razpok. Tako oljni kot vodni lubrikant sta primerna za masažo presredka v nosečnosti.

Lubrikant ne nadomesti obravnave mišic medeničnega dna pri boleči spolnosti. Običajno pa močno pomaga pri napredovanju obravnave in je nepogrešljiv pri domači terapiji. Ženske po porodu, v peri- in menopavzi, ki kljub zadostnemu vzburjenju opažajo občutek suhosti nožnice, bodo kakovost spolnosti izboljšale z uporabo lukrikanta. Čeprav lubrikant pomaga pri prijetnejšim občutkom pri penetraciji, ne nadomesti vzburjenja ženske, ki njeno nožnico pripravi za spolnost.

Ob obporodnih poškodbah spolovila priporočam, poleg rehabilitacije mišic medeničnega dna, uporabo lubrikanta ter nego s preparatom za vlaženje.

Pri ponavljajočih se vaginalnih vnetjih je izbira lubrikanta ključna za preprečevanje teh ter pomoč pri celjenju in negi tkiva.

Imaš vprašanje, kateri lubrikant izbrati v tvoji specifični situaciji?
Naroči se na posvet, v sporočilo zapiši posvet lubrikanti.

Želiš varen lubrikant? Naročilo lubrikantov

Kako izbrati lubrikant (blog) | Več o lubrikantih (webinar)