Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Kako izbrati lubrikant

Lubrikant izbiramo namensko.

Dobro je, da vemo, kaj od lubrikanta pričakujemo in da ne poizkušamo z njegovo uporabo prikriti potrebe po odpravi globljega vzroka (recimo disfunkcije medeničnega dna, nege spolovila in podobno). Uporaba lubrikanta olajša penetracijo pri občutkih suhosti nožnice in nezadostni vlažnosti ob vzburjenju, ne nadomesti pa predigre in vzburjenja.

Kakovosten lubrikant bo občutek spolzkosti povečal do fiziološke mere ter po končanem odnosu ne bo povzročil občutka pekočine, srbenja, zategovanja in suhosti. Ponavadi kakovostni lubrikanti nimajo izrazitega vonja ali barve, ne povzročajo dodatnih občutkov na spolovilu in se po odnosu enostavno izločijo iz nožnice.

V kolikor uporabljaš lateksove kondome in/ali silikonske igračke je edina primerna izbira uporaba lubrikanta na vodni osnovi.

Če poleg nezadostne vlažnosti imaš občutek zmanjšanega drsenja, je dodatek oljnega lubrikanta lahko češnja na torti. Enako velja za občutljiva tkiva, ki gredo skozi hormonske spremembe po porodu ali po 35. letu starosti. Da, TAKRAT prvič veliko žensk začne opažati zmanjšano izločanje naravnih vlažilnih snovi in s tem povezane izzive v penetrativni spolnosti.

V kolikor zgolj vodni lubrikant ni zadosten za zadovoljujočo spolnost, ga lahko dopolniš z oljnim lubrikantom in/ali redno uporabo preparata za vlaženje nožnice in spolovila.

Ali si na lubrikant preobčutljiva ugotoviš bodisi takoj (srbenje, pekočina, pordelost, bolečina, suhost) ali po kakšnem mesecu redne uporabe (nenaden pojav srbena, pekočine, podrelosti, bolečine in suhosti). Enako velja za preobčutljivost pri partnerju in kompatibilnost lubrikanta z izbranimi kondomi.

Obstaja možnost, da lubrikant povzroči vnetje in v tem primeru boš z uporabo te znamke (ali tipa) lurbiranta prenehala. Ob ponavljajočih se vnetjih, katerih posledica je suhost nožnice in zmanjšana vlažnost ob vzburjenju, tanka koža in sluznica ter preobčutljivost spolovila, je uporaba lubrikanta lahko zelo pomembna pri zadovoljujoči spolnosti. V tem primeru izberi lubrikant, ki je kar se da testiran in varen (naročilo).

Ponavljajoča se vnetja in spolnost ter uporaba lubrikantov so preširoka tema za smiseln blog zapis, bo pa to točka, o kateri bom govorila v dogodnikih z naslovom: Lubrikanti.

Naroči lubrikant | Več o lubrikantih (blog) | Posvet | Lubrikanti (dogodki)