Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Beseda rani, beseda zdravi

Ni mi vseeno, kaj slišim od žensk,
ko pripovedujejo svoje porodne zgodbe.

Prenesem zgodbe o težavah med porodom, o carskem rezu na zahtevo ženske, o zavestni izbiri protibolečinske terapije, o tem, da nima želje dojiti, da ji pravilne gibalne vzpodbude (pravilno rokovanje z novorojenčkom) niso pomembne, da ‘oni že vedo, kaj delajo’. Žal mi je, ko slišim, da pri nas primerna priprava in pomoč nista na voljo.

Hudo mi je in težko ostanem neopredeljena, ko slišim, da je ženski, ki je šla rodit z upanjem, radostjo in pripravljenostjo, povedo, da ni treba, da se kaj poglablja, da to bomo sproti, da bomo videli… In potem, da se dete ni pravilno obrnilo, da ima preozko medenico, premočne mišice, premalo se je trudila, narobe pritiskala, preveč telovadila, premalo ubogala…

Že res, da ima vsak otrok svojo zgodbo rojstva in nekateri pač imajo več izzivov. Ni pa res, da so ženska telesa polomija in ovira za otroka, da pride varno na svet. So njegova edina pot. In na porod ter iztis se lahko zavestno in pravočasno pripravimo.

Ni mi vseeno, kaj slišim od žensk, ki dobijo diagnozo kot je prolaps, povešena maternica, ohlapna nožnica, zdrs mehurja, zdrs danke, ko opažajo uhajanje urina ali celo blata. Ko znova in znova zatisnejo zobe, spijejo še kozarec več in uporabijo še malo več lubrikanta, a kljub temu spolnost ni zadovoljujoča, ker šele izpopolnjujoča.

Ni mi vseeno, ko slišim, da je „za operacijo prezgodaj“ a ona vidi, da „keglove ne delujejo“. Ni mi vseeno, ko slišim, da „nič se ne vidi“, da „tako pač je po porodu“, da je to „normalno“. Ti pa čutiš, da to ni res, da zagotovo se kaj da in si pripravljena delati…

Vem, da te je strah. Vem, da si zmedena in guglanje (sploh, če si pogledala slike) ti ni ravno v pomoč. Vem, da je poplava informacij in da si stališča nasprotujejo.

Imam te. Na pravem mestu si. Lahko ti pomagam.

Začneva s pogovorom. Kdo si, kakšna je tvoja pot. Kaj opažaš. Kaj si že naredila. Nato se dogovoriva o vsebini in poteku prvega pregleda. Dobiš navodila, priporočila, vaje. Stanje bova želeli preveriti še v drugih položajih, testirati še kaj več, iskati tvojo mejo in ti pomagati prav tam. Ne preobremeniti, a obremeniti dovolj, da boš videla napredek. Po potrebi dodava še druge metode obravnave. A začneva s pogovorom. Korak za korakom. Gledali bova ta trenutek in hkrati ga umestili na dolgi rok.

Nisi sama. Pomoč obstaja. Piši mi: info@fiziomama.si Z veseljem ti pomagam!

spletni program
Sama BOM!

pomagam ti
prvi pregled

vadba
mišic medeničnega dna