Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Zakaj Porodni načrt?

Uresničljiv porodni načrt je cilj, ki ga želimo doseči. Ampak, zakaj?

Kdo sem in zakaj se vmešavam v porodno načrtovanje
Kot fizioterapevtka z dodatnimi znanji obravnave motenj v delovanju medeničnega dna, dodatno specializirana za obravnavo nosečnic in žensk porodu, se v svoji praksi redno srečujem z izzivi, ki jih povzročajo motnje v delovanju medeničnega dna ter z izzivi povezanimi z nosečnostjo in porodom. To pomeni, da sem specializirana prav za izzive, s katerimi se ženske najpogosteje srečajo po porodu.

Nosečnost in porod sta dejavnika tveganja za nastanek motenj v delovanju medeničnega dna, ki se kažejo kot:
1/ uhajanje urina: kar tako, ob naporu, kašlju, kihanju, proti koncu dneva, ko si vsa utrujena, po daljšem sprehodu, po spolnih odnosih, ko te tišči in v vseh ostalih okoliščinah,
2/ nepopolno praznjenje mehurja in/ali danke: recimo takrat, ko si ravno opravila, pa moraš skoraj takoj spet in teeeeče; ali ko greš na veliko potrebo, pa tisti zoprn košček ne gre in ne gre ven, ne glede na to, kako močno se napenjaš,
3/ zmanjšana podpora in spremenjena statika (prolaps): občutek, kot da ti vse tišči dol, ven pada, kot da sediš na jajcu ali imaš narobe vstavljen tampon, kot da je nožnica odprta, ohlapna in brez občutka, morda zatiplješ nekaj, česa prej zagotovo ni bilo, morda se tisto tkivo pokaže šele zvečer ali po sprehodu, morda tamponi ne ostajajo na mestu in menstrualna skodelica kar vez zleze, spolnost pa je brez močnih orgazmov ali celo boleča,
4/ bolečina, neprijetnost, zmanjšana spolna funkcija in sprememba občutkov v spolnosti,
5/ posledice poškodb visokih stopenj, med njimi najpogosteje: bolečina, zategovanje, občutek izpadanja in uhajanje vetrov ali celo blata.
(Preberi tudi: Poškodbe presredka: cilj, sanje ali še en razlog za kreganje in Ko imaš poškodbo visoke stropnje – zmoremo bolje.)

Poporodni izzivi, naj bodo ti opisani, ali kateri drugi, so pogosto povezani s strahom, občutkom osamljenosti in občutkom, da je te telo pustilo na cedilu. Še posebej, če se srečaš s poporodnim izzivom, za katerega nisi vedela, da je v povezavi z nosečnostjo ali porodom sploh možen.

Zato ti močno priporočam pisanje Porodnega načrta in sodelovanje s fizioterapevtko medeničnega dna v nosečnosti in po porodu.
Pogum: pomoč obstaja!

Napiši z mano uresničljiv porodni načrt | Pripravi se z mano na porod | Zakaj izbrati FizioMamo

Kaj so cilji porodnega načrta in zakaj ga napisati
Cilj sodelovanja in pisanja porodnega načrta so:
1/ preprečevanje in zmanjšanje razsežnosti poškodb porodne poti tako z informiranjem kot z aktivnim (preventivnim) pristopom (torej s pripravo na iztis in paketom za nosečnico),
2/ omogočanje učinkovite komunikacije, saj spoznaš svoje potrebe in možnosti, zato se osredotočaš na njihovo uresničevanje skozi porodni proces in ne na prerekanje (naroči priročnik Porodni načrt in spletni paket Uresničljiv porodni načrt),
3/ predvideti, da obstaja možnost (tveganje) za poškodbe in odstopanja od porodnih preferenc, kar omogoča izbiro in pripravo na sprejemanje tveganj.

Priročnik Porodni načrt | Paket za nosečnico | Uresničljiv porodni načrt

Porodni načrt je usmeritev k potrebam, ki se za vsako žensko lahko uresničujejo drugače. Porodni načrt pomaga, da znaš uresničiti svoje porodne preference in potrebe znotraj porodnega procesa, v katerem sodeluješ in v okolju, ki si ga izbrala za rojstvo svojega otroka. S pripravo porodnega načrta opisanega v priročniku Postani avtorica svojega uspeha odkriješ svoje potrebe in prepričanja povezana s porodom. Naučiš se, kako uresničiti svoje preference. Z drugimi besedami najdeš odgovore na vprašanja: kaj so moje prioritete, na kaj imam vpliv in na kaj želim imeti vpliv ter kaj lahko naredim, da izboljšam možnosti za doseganje teh ciljev. Ti odgovori pa so odskočne deske za uresničevanje potreb, ne glede na porodni potek.

Porodni načrt kot varovalo za medenično dno?
Porodni načrt je vodilo priprave na porod, ni pa predloga, ki zagotavlja to ali ono. Porodni načrt je odločitev narediti, kar zmoremo za preprečevanje in zmanjšanje posledic poporodnih izzivov, kljub negotovosti porodnega procesa. Porodni načrt opisan v priročniku Postani avtorica svojega uspeha, ti pomaga odločati in razumeti potrebe. Zakaj pa? Zato, ker če ne vemo, kaj si želimo ali kakšne možnosti imamo, dobimo le to, kar pride.

Avtonomijo ali svobodo nosečnice in porodnice vidim v tem, da s pomočjo Porodnega načrta sprejme informirano odločitev ali želi počakati in videti, kako bo, ali se odloči za proaktiven, preventiven način priprave na porod in uresničevanje svojih porodnih preferenc.

Priročnik Porodni načrt | Paket za nosečnico | Uresničljiv porodni načrt

Priročnik Porodni načrt: postani avtorica svojega uspeha je most med znanjem, izkušnjami in priporočili ter tem, kar opažam v praksi. Porodni načrt so napisale izkušnje. Tako moje, fizioterapevtke medeničnega dna, z obravnavo žensk s poporodnimi izzivi, kot mojih pacient in strank, ki so mi zaupale svoje zgodbe, upe in telesa. Priročnik odpravlja mit o porodnem načrtu kot o seznamu navodil osebju ali seznamu želja in omogoča uspešno komunikacijo z namenom uresničevanja potreb. Preko pisanja porodnega načrta, torej ko postajaš avtorica svojega uspeha, boš sprejela dejstvo, da je porod nepredvidljiv dogodek. In kljub temu, da je takšen, se odpraviš na pot uresničevanja potreb, neodvisno od porodnega dogajanja in porodnega okolja.

Naj ti uspe!

Knjiga me je pripravila k pogledu na porod iz čisto drugega zornega kota. Moje porodne preference so od prvega poroda ostale enake, porodni načrt pa je bil napisan čisto drugače. (…) Pri porodu mi je zelo pomagala tudi priprava na iztis. Dala mi je zaupanje v telo in orodje, kako lahko maksimalno sodelujem s popadki. Toplo jo priporočam vsaki bodoči mamici. To je bila najboljša naložba v priprave na porod.” – Darja, mnenje iz Porodni načrt: postani avtorica svojega uspeha