Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

3 najpogostejše napake

ki jih večina naredi na začetku obravnave uhajanja urina, ti se jim izbereš izogniti.

Uhajanje urina ni nujno prvi znak, ki se pokaže, ko ima tvoje medenično dno (ali še širše: tvoje telo) težave. Drugače povedano, ko ne deluje optimalno. Najbrž je uhajanje urina prvi znak, ki ga sama prepoznaš kot težavo in se zanjo odločiš poiskati pomoč.

Kot fizioterapevtka medeničnega dna z besedo inkontinenca imenujem vsako in kakršnokoli uhajanje urina oz. nehoteno uriniranje. Ne glede na količino urina ali na pogostost tega pojava.

Uhajanje urina ni zgolj težava mišic medeničnega dna, ampak ima več ravni:
1. raven je medenično dno torej: mehur, sečnica, vezi, mišice medeničnega dna ter njihovi vzajemni vplivi in koordinacija. To raven ocenjujemo s fizioterapevtskim pregledom medeničnega dna. Po potrebi za oceno dodamo še kakšen drug namenski pregled ali testiranje, ki ga izvajamo bodisi fizioterapevtke medeničnega dna ali zdravniki.
2. raven je raven telesa, kjer upoštevamo obremenitve od zgoraj in podporo od spodaj, koordinacijo pritiskov in sil, ki delujejo na mehur in medenično dno, ter gibanje. To raven ponavadi ocenjujemo, ko vemo, kako sodeluje medenično dno in kakšni so njegovi izzivi. Na tej ravni pri obravnavi lahko sodelujejo drugi izvajalci vadbenih programov in drugi terapevti, recimo manualni in visceralni terapevti, glede na ugotovitve testiranj.
3. raven je raven drugih vplivov. Tu govorimo o vplivih telesa, kot so stanje zalog mineralov in drugih gradnikov, telesna pripravljenost, hormonski status, psihočustvena komponenta, počitek in stres ter življenjsko obdobje, v katerem se nahajaš. Na tej ravni govorimo tudi o življenjskim slogu, vnosu tekočin in hrane, rednem uriniranju in odvajanju blata ter podobno.

Kot vidiš uhajanje urina ni enoznačna diagnoza in je simptom. Za prvi najzanesljivejši korak priporočam spletni tečaj “Spoznaj svojo inkontinenco“, ki bo tvoja odskočna deska k uspešnemu premagovanju uhajanja urina. Omogočil ti bo, da se izogneš 3 najpogostejšim napakam na začetku.