Želim posvet | Začni tukaj | Aktualno | Inkontinenca | Za nosečnice | Po porodu | Želim prejemati Novičke

Inkontinenca: kako uspeti

Tri ženske skačejo na trampolinu, tečejo za avtobusom, med prehladom kihajo in kašljajo. Med to aktivnostjo vsaki od njih uide približno enaka količina urina. A od kod ideja, da če imajo vse na videz enako težavo, bodo le-to učinkovito odpravile brez individualnega pristopa?

Resnica je, da je vsaka od nas unikatna. Neponovljiva. In če veljajo statistike, ima ena od treh žensk v rodni dobi težave z uhajanjem urina.

Ene bodo s težavo prišle suhe skozi domača vrata in nuja se iznenada pojavi prav, ko ugasnejo avto na parkirišču. Ene bodo zadržale dih že ob misli na teh nekaj hitrih korakov, da jim ne bo odpeljal avtobus. Ene ne bodo več hodile na vadbo, ples, izlete v neznano ali celo v gledališče. Ene prenehajo prepevati ali se odpovejo svoji najljubši rekreaciji (plavanju, teku, zumbi), hrani, pijači.

Ene bodo hodile na WC vsako uro, da preprečijo še večjo ‘nezgodo’, saj se bodo želele igrati in smejati s svojimi otroci. Ene bodo poskušale piti manj, ali sploh ne. Ene bodo poznale vsak javni WC v mestu in na svojih običajnih poteh; tudi vsak kafič, gostilno, trgovino s prizanesljivim lastnikom ali trgovko. Ene se zatečejo k marsikomu in poskusijo marsikaj, le da se stanje vsaj do neke mere izboljša. Ene bodo stanje sprejele kot nekaj običajnega, saj je normalna posledica nosečnosti, poroda, staranja. Enih niti ne bo tako zelo motilo, pač pa ne bodo več počele tega in onega, nato pa še tistega…

Vredno je odkriti vzrok za težave, s testiranjem, ne ugibanjem. Če imajo tri ženske enako težavo, ni nujno, da jo vsaki od njih povzroča enako neravnovesje. Včasih je vzrok pretežno na strani enega telesnega sistema, včasih gre za kombinacijo več dejavnikov. Zelo pogosto fizioterapevtska obravnava medeničnega dna zadošča za obvladovanje simptomov in znakov ter preprečevanje poslabšanja. Fizioterapija medeničnega dna naj bi bila tudi vedno obravnava prve izbire, saj tudi, če samostojno ne odpravi posledic v celoti, individualnemu pristopu vedno pomaga k doseganju boljših izidov, pravijo priporočila in praksa.

Vredno je obravnavati neravnovesje, disfunkcijo medeničnega dna, individualno. Vredno je nasloviti vse komponente težave. Vredno je stanje oceniti in postaviti jasne, a dosegljive cilje. Pa naj gre za urinsko inkontinenco, bolečine v medenici, boleče spolne odnose, uhajanje blata ali vetrov. Tudi pri neznačilnih bolečinah v trebušni votlini in hrbtenici je dobro preveriti morebitni vpliv medeničnega dna.

FizioMama se v obravnavi osredotočam nate in tvoje telo, ne na šifrant diagnoz in zaporedje postopkov. Program obravnave simptomov za doseganja tvojih osebnih ciljev sestavljam na podlagi potreb tvojega telesa, ki je unikatno. Kot ti.

Hvala, ker ste mi pomagali, da se je moje stanje izboljšalo! Hvala, ker ste me naučili poslušat svoje telo! Hvala za vse znanje, ki ste mi ga dali! Pri vas sem dobila veliko več, kot sem pričakovala. Večkrat sem jokala. Od sreče, da gre na bolje, da me nekdo posluša, da mi nekdo pomaga!” – M. M.